World of Feelings

Emoties en hun invloed

Emoties Als je je oor goed te luister legt, hoor je dat voor veel mensen gevoelens en emoties over één kam scheren. Wordt hen naar voorbeelden van gevoelens vraagt, komen woorden als: geïrriteerd, teleurgesteld, onzeker, verdrietig,......" omhoog. Zelf weet je er vast nog wel meer. De vraag is alleen of alle gegeven voorbeelden wel gevoelens zijn? In tegenstelling tot emoties, zijn gevoelens het makkelijkst te onthouden doordat ze alle vier met een "B" kunnen beginnen. Blij, Boos, Bedroeft (Verdriet) en Bang (Angst). Deze gevoelens heb je van nature mee gekregen en zijn tijdens verschillende ervaringen voel- en bruikbaar in je lijf zo lang als dat noodzakelijk is.

Emoties vinden hun oorsprong wel in de vier gevoelens, alleen zijn ze in de loop der tijd ontstaan en hebben de meeste invloed op jou en in je leven. Als we heel even kijken naar de Wereld van mens en dier, zien we de overeenkomst dat beide wel beschikken over gevoelens, alleen dat dier geen emoties kent. De reden dat bij ons emoties kunnen ontstaan komt simpelweg omdat wij iets kunnen waar dieren niet toe in staat zijn: Denken!

Aangezien het leven een aaneenschakeling is van diverse gebeurtenissen of ervaringen, zal je de ene wel en de andere ervaring niet goed kunnen begrijpen. In het laatste geval wordt het gevoel en het onbegrip voer voor je grijze hersencellen! Deze blijven net zo lang op dit gevoel en gebeurtenis kauwen (lees: denken / piekeren), tot je het wel begrijpt. Gedachten zijn in staat om er van alles mee te doen, dingen weg te laten, negatieve elementen er bij te halen die niet van toepassing zijn, het groter maken dan het daadwerkelijk is, .....
Het gevolg is dat het gevoel tijdens die ervaring op deze manier wordt misvormd en een negatieve lading krijgt. Et voilá een emotie is geboren! Deze blijft gewoon in je hoofd rond spoken, toch het moment dat je voor een nieuwe ervaring komt te staan die je niet begrijpt! Tja... Onze raadselachtige hersenen kunnen veel, maar om iets met de nieuwe ervaring te kunnen doen, zijn ze genoodzaakt de huidige breinbreker "eventjes" los te laten.

De beladen emotie zweeft door je lichaam op zoek naar een orgaan of plekje waar hij zich toe aangetrokken voelt en daar kan wachten op onze hernieuwde aandacht. Zo vinden sommige emoties ontstaan uit Angst de nieren een erg prettig plekje om te vertoeven. Bepaalde emoties vanuit Verdriet nestelen graag in de longen en de lever biedt ook onvrijwillig onderdak aan enkele emoties, zij het dat deze uit Boosheid voortkomen.

"Nou opgeruimd staat netjes, daar hebben we geen last meer van", hoor ik je denken. Was dat maar zo! Zodra een emotie zich ongevraagd toegang verschaft tot een orgaan, ontstaat daar onrust. Je kent het verhaal van die ene schaap die over de dam ging? Voor emoties geldt precies hetzelfde. die ene emotie heeft de deur open gezet naar dit aantrekkelijk verblijf voor emoties met eenzelfde soort aantrekkingskracht. Meer emoties veroorzaken meer onrust en dat vergroot de kans dat zo'n orgaan ziek wordt.
Terwijl aan de ene kant de emotie "smult en groeit" van hernieuwde aandacht die grijze hersencellen geven, zo wil het orgaan of uitgekozen plek het liefst van deze onruststoker(s) af!