World of Feelings

Onbegrip: Vruchtbare bodem voor conflicten.

bomen wier wortels zich aanpassen aan de omgeving Er wordt de laatste jaren erg ingezoemd op gedrag, vooral bij kinderen. Men spreekt over ander gedrag, gedrags- en ontwikkelingsstoornis,..... Waar het in grote lijnen allemaal op neer komt is dat een kind de houding, mondelinge en lichamelijke uitingen gaat aanpassen aan de omgeving waarin het opgroeit. Dat doet het om zich zo goed mogelijk staande te houden in die omstandigheden en / of te voldoen aan de wensen van de opvoeder en begeleiders.

Wie complimenten krijgt, geduldig uitgelegd krijgt dat een handeling ook anders kan zonder dat er iets stuk gaat of vervelend is voor een ander, Er altijd schoon en fris uitziet, goed te eten krijgt, regelmatig geknuffeld wordt, Op eigen tempo en manier mag ontwikkelen, op ontdekkingstocht mag binnen veilige grenzen, erbij hoort, van iedereen respect krijgt, of waar het nog te klein is om bepaalde dingen te begrijpen, daar op enigerwijze op reageert en toch liefdevol wordt benaderd, zal zich anders aanpassen dan een kind in het volgende voorbeeld:

Een kind dat van jongs af aan klappen krijgt, uitgescholden wordt, er ongewassen en slordig uitziet, geen ruimte krijgt voor eigen ontwikkeling, noodgedwongen binnen de 4 muren van het huis opgroeid, door vriendjes buiten gesloten wordt, door niemand op waarde wordt geschat, weinig of slecht te eten krijgt, op alle fronten onthouden blijft van liefdevolle aandacht, zal een ander gedrag vertonen dan in bovenstaand voorbeeld! Hoe dat "ander" er dan uitziet is kind afhankelijk.

Je kan je misschien voorstellen dat het kind in voorbeeld 2 zich anders zal gaan aanpassen ten opzichte van voorbeeld 1 Hiermee is niet gesuggereerd dat beide voorbeelden op de lange duur goed of slecht zijn voor een kind! Naast de erfelijke kenmerken is gedrag een omschrijving van de wijze waarop wij ons hebben leren aanpassen van ons doen en laten in de situaties waarin we opgroeiden en in contacten naar anderen toe. Vervolgens gaat men er van uit dat iemand is zoals hij zich gedraagt. Daarom staan we er vaak niet bij stil dat gedrag eigenlijk is ontstaat door een samenspel van verschillende factoren.

Dat begint al in de zwangerschap waar we indirect de gevoelens en emoties van onze ouders en direct betrokkenen ervaren. De wijze waarop onze ouders en "mede-opvoeders" hebben gereageerd op onze signalen van baby af aan en op onze reacties in de tijd dat wij opgroeiden tot volwassene, deden daar nog een (flinke) schep bovenop. Laten we in dat verband ook niet de invloed van de waarden en normen die we leerden, de meegemaakte pijnlijke - / traumatise gebeurtenissen, de invoed van spanningen thuis, vrienden en school niet vergeten!

Alleen zo al onstaat er een flinke coctail van factoren die ons gedrag bepalen.
Als we een stapje verder kijken dan zullen zien dat het aanpassen van gedrag eigenlijk een techniek is om ons te beschermen tegen onaangename en pijnlijke situaties! Van nature heeft ieder mens een persoonlijke voorkeur om op een bepaalde manier te reageren. Een hoofd-mens reageert bijvoorbeeld heel anders dan een gevoels-mens.
Ook de plaats die je in het gezin inneemt is van invloed. Een kind geboren uit de eerste zwangerschap, staat namelijk anders in het leven en zal zich naast al die invloeden anders gedragen dan een kind geboren uit een derde zwangerschap.

Hoe noodzakelijk en fijn het ook was dat jouw aangepaste gedrag je als kind en jong-volwassene door moeilijke perioden heen heeft geholpen, op den deur kan je in prettigere omstandigheden hinder gaan ondervinden van dit aangepaste gedrag. Je bent er zo vertrouwd mee geraakt dat het gebakken zit in je systeem. Gelukkig kan je alles dat je jezelf, bewust of onbewust, hebt aangeleerd ook weer afleren. Bewustwording van je houding en je reactiepatroon is de eerste stap om te werken aan gedragsverandering, . Toch zal het nemen van deze stap alleen, uiteindelijk geen stand houden. Zolang je de trauma's niet zijn verwerkt, blijft aangeraakte pijn er voor zorgen dat je terug blijft vallen in je oude gedrag.

Als jij je gedrag wilt gaan veranderen heb je naast die bewustwording ook traumaverwerking nodig. World of Feelings reikt jou de nodige inzichten in je gedrag, de huidige problemen in combinatie met die van vroeger. Tegelijkertijd worden de bijbehorende traumapijnen op een zachte, liefdevolle manier opgeruimd. Door deze combinatie zal je merken dat werken aan gedragsverandering wel effectief zal zijn!